• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n jäsenelle voitto irtisanomiskiistassa hallinto-oikeudessa

06.09.2024 - 14.24 Uutinen
Kuvituskuva

Helsingin hallinto-oikeus otti kantaa irtisanomisriitaan. Riidassa oli kyse siitä, oliko opettajan irtisanomiselle työnantajan väittämät asialliset ja painavat perusteet. Hallinto-oikeus katsoi irtisanomisen tapahtuneen väärin perustein ja palautti opettajan virkasuhteen.

Kaupunki irtisanoi keväällä 2022 lainvastaisesti pitkään kaupungin palveluksessa työskennelleen opettajan. Opettaja mielestä asia ei mennyt oikein, ja hän riitautti irtisanomisen hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeus katsoi tuoreessa päätöksessään, ettei asiallista ja painavaa syytä opettajan irtisanomiselle ollut. Opettaja ei ollut myöskään hallinto-oikeuden mukaan toiminut sillä tavalla moitittavasti, että kaupunki olisi voinut antaa hänelle kirjallisen varoituksen.

Irtisanominen kävi kaupungille kalliiksi. Kaupunki joutuu maksamaan opettajalle takautuvasti yli puolentoista vuoden ajalta palkanmenetykset sekä opettajan oikeudenkäyntikulut, yhteensä noin 25 000 euroa. Lisäksi opettajalla oli oikeus palata hoitamaan virkaansa.

Opettajalla oli oikeusprosessissa käytettävissä OAJ:n jäsenilleen ottama kattava oikeusturvavakuutus, joka kattoi suurimman osan kuluista. Oikeusprosesseissa on suuri kuluriski, ja ilman ammattijärjestön tarjoamaa oikeusturvavakuutusta oikeudenkäyminen on usein liian kallista.

OAJ:n oikeusturvavakuutuksesta voidaan korvata jäsenten asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja virka- tai työsuhteeseen liittyvissä riita- ja rikosasioissa vakuutusehtojen mukaisesti.

Jaa