Yhdeksän kymmenestä OAJ:n jäsenestä tuntee työn vaativuuden lisääntyneen uran aikana. Eniten työn vaativuus on kyselyn perusteella lisääntynyt varhaiskasvatuksessa, mutta suuria eroja eri koulutusasteilla työskentelevien näkemyksissä ei ole.
Tiedot selviävät tammi-helmikuussa toteutusta kyselystä, johon vastasi liki 14 000 OAJ:n jäsentä.
– Tämä ei valitettavasti yllätä, vaan alleviivaa sitä viestiä, jota kuulen eri koulutusasteilla työskenteleviltä opettajilta ja esihenkilöiltä jatkuvasti, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Lasten ja nuorten pahoinvointi ja tukivaje lisää opettajien kuormaa
Lisääntynyt oppimisen tuen tarve, oppijoiden pahoinvoinnin lisääntyminen sekä lisääntynyt hallinnollinen työ ja raportointi ovat kyselyn mukaan yleisimpiä syitä työn vaativuuden kasvulle.
Vastaukset vaihtelevat hieman sen mukaan, millä koulutustasolla vastaaja työskentelee. Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa työn vaativuutta lisää muita koulutustasoja enemmän kelpoisen henkilöstön vaje ja sijaisjärjestelyjen vaikeudet.
Perusopetuksessa korostuvat puolestaan huoltajien lisääntyneet vaatimukset ja yhteydenotot, lukioissa uusi opetussuunnitelma ja ammatillisella toisella asteella resurssileikkaukset.
– Yhteiskunnassa pitäisi herätä siihen, että päiväkodit, koulut ja oppilaitokset ovat ihan eri tilanteessa kuin kymmenen tai 20 vuotta sitten. Työ on paljon aiempaa haastavampaa. Koulutuksen rahoitusta pitää lisätä, jotta kunnat voivat esimerkiksi pienentää ryhmäkokoja, ja siten tukea opettajien edellytyksiä kohdata jokainen oppija ja onnistua työssään, Murto sanoo.
Toimia tarvitaan niin maan hallitukselta kuin kuntapäättäjiltä.
– Kuntapäättäjien vastuulla on varmistaa, että rahoitus kohdistuu kasvatukseen ja koulutukseen sekä opetukseen, Murto sanoo.
Työn vaativuuden kasvun pitää näkyä myös palkassa
Kysely lähetettiin niille OAJ:n jäsenille, joiden työehtosopimus umpeutuu tänä keväänä. OAJ neuvottelee alkuvuodesta uusista sopimuksista kymmenille tuhansille jäsenilleen.
– Opettajat ovat korkeasti koulutettuja, ja tekevät vaativaa ja yhteiskunnallisesti arvokasta työtä. Työn arvon ja vaativuuden pitää näkyä myös palkkatasossa ja palkkakehityksessä. Opettajat ansaitsevat ostovoimaa parantavat palkankorotukset ja sen, että palkkaeroja kiinni kurovasta palkkaohjelmasta pidetään kiinni, Murto sanoo.
OAJ:n jäsenet ovat näiden vaatimusten takana.
– Me pyrimme saamaan sopimukset neuvotellen. Mutta tiedämme myös, että jäsenemme ovat tarvittaessa myös valmiita lakkoon.
OAJ maksaa lakon piirissä oleville jäsenilleen 180 euroa lakkoavustusta per päivä.
Uusimmat uutiset ja tiedotteet
-
Oppimisen tuki 20.02.2025Oppimisen tuen uudistus sakkaa kunnissa, kertoo tuore rehtorikysely – ”Tämä on sadan miljoonan euron kysymys”
-
Koulutuksen rahoitus 19.02.2025”Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita” – Lue 38 järjestön kannanotto
-
Sopimusneuvottelut 18.02.2025Neuvottelutulos OVTES:in järjestelyerästä
-
Sopimusneuvottelut 14.02.2025Ammattikorkeakoulujen palkantarkistuksia koskevat neuvottelut jatkuvat