Det är serviceavbrott i tjänsterna torsdag 26.9 från kl. 15. Medlemsansökan kan inte skickas under avbrottet. Vi beklagar eventuella besvär som störningen kan medföra.

Förhandlingar om ett eget kollektivavtal för den privata småbarnspedagogiken börjar

Förhandlingarna om ett eget kollektivavtal för den privata småbarnspedagogiska sektorn började idag. Parterna i förhandlingarna är Bildningsbranschen, JHL, OAJ, SuPer och Talentia.

Småbarnspedagogik är det första steget i utbildningssystemet och lägger grunden för att barnets rättigheter förverkligas. I Finland går cirka 20 procent av barnen i privata daghem, vilket innebär att årligen får drygt 40 000 barn småbarnspedagogik via privata tjänster.  

I detta nu finns inget eget kollektivavtal för de anställda inom privat småbarnspedagogik. Många omfattas till exempel av kollektivavtalet för den privata socialservicebranschen. 

För att stärka förutsättningarna för den privata småbarnspedagogiken inledde Bildningsbranschen, JHL, OAJ, SuPer och Talentia den 17.9.2024 förhandlingar om ett eget kollektivavtal. 

–Kollektivavtalet ska utgå från den privata sektorns särskilda verksamhetsbetingelser. Det ger också våra medlemmar ännu bättre möjligheter att fokusera på att erbjuda familjerna bästa möjliga småbarnspedagogik, säger arbetsmarknadssakkunniga Joona Kaunisniemi vid Bildningssektorn.  

– Arbetet börjar nu, men det tar längre tid att finslipa kollektivavtalet än vad höstens förhandlingsrunda kommer att ta, säger avtalsexpert Hanna Katajamäki vid JHL. 

– Ett eget avtal har länge varit OAJ:s mål och vi vill säkerställa att undervisningspersonalens anställningsvillkor uppfylls på bästa möjliga sätt, betonar Kirsi Sutton, ledande specialsakkunnig vid OAJ. 

– Med bättre anpassade anställningsvillkor säkerställer vi också att utbildad personal lockas till och stannar kvar i branschen, säger SuPers förhandlare Jukka Parkkola. 

– Inom den privata småbarnspedagogiska sektorn har socionomer inom småbarnspedagogik en betydande roll. Vi är motiverade att utarbeta ett nytt kollektivavtal som beaktar behoven av mångprofessionell kompetens”, säger Jenni Karsio, ordförande för Talentia.