OAJ: Våld mot lärare är på en oroande nivå

OAJ:s undersökning visar att lärare och andra arbetstagare inom utbildningssektorn drabbas av allt fler våldssituationer. Nu behövs nya lösningar för att få bukt med läget, kräver OAJ.

Enligt Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ:s enkätundersökning upplever närmare 80 procent av svarandena i kommunsektorn och över 60 procent av alla svarande, att våld mot lärare och andra arbetstagare inom utbildningssektorn har ökat under de senaste tre åren. Enkäten riktades till arbetarskyddsfullmäktige i daghem, skolor och läroanstalter.

– Situationen är oroande. Det är inte enbart daghem, skolor och läroanstalter som ska axla ansvaret för att ingripa i och förebygga våldssituationer. Diskussion måste också föras om föräldrarnas och samhällets ansvar, kräver OAJ:s ordförande Katarina Murto.

Murto föreslår att regeringen sammankallar centrala aktörer för att hitta lösningar som bättre än i detta nu kan förebygga dåligt mående och våldsamt beteende bland barn och ungdomar. Lärare och chefer har rätt till en trygg arbetsmiljö. Arbetarskyddsfullmäktige har en viktig och krävande roll som behöver stödjas på arbetsplatserna.

Mångprofessionellt samarbete måste stärkas

Mångprofessionellt samarbete och förebyggande arbete borde stärkas mellan daghem, skolor och läroanstalter samt med polis, ungdomsväsendet, socialväsendet och barnskyddet.

– Informationsgången mellan olika aktörer måste förbättras och bli tydligare. Elev-och studerandevården fungerar inte tillräckligt bra och många skolor och läroanstalter saknar kurator eller psykolog, säger Murto.

Små grupper och stöd för lärandet är viktiga åtgärder

OAJ anser att en central lösning för att förbättra arbetsron är att minska gruppstorlekarna allt från daghem till andra stadiets utbildning.

– Mindre grupper bidrar till bättre arbetsro och stärker gemenskapen. När läraren känner varje elev i gruppen är det också lättare att upptäcka förändringar och agera vid problem, säger Murto.

Även stödet för lärandet spelar en avgörande roll, då upp till en fjärdedel av eleverna i grundskolan behöver intensifierat eller särskilt stöd.

– Riksdagen behandlar just nu ett lagförslag om reformen av stöd för lärandet. Det är av yttersta vikt att varje barn och ungdom får det stöd som behövs för lärandet, betonar Murto.

OAJ:s enkätundersökning om våldssituationer i daghem, skolor och läroanstalter (pdf, på finska)