Katarina Murto: Visa uppskattning för lärarnas arbete genom handlingar

15.05.2024 - 18:07 Nyheter
Illustration

OAJ:s fullmäktige inledde idag sitt vårmöte. OAJ:s ordförande Katarina Murto lyfte i öppningstalet fram bland annat de kraftiga nedskärningarna som har drabbat yrkesutbildningen. Vidare krävde Murto att regeringen slopar lagstiftningen om exportmodellen.

Fullmäktiges tre dagar långa vårmöte inleddes idag. I öppningstalet uttryckte OAJ:s ordförande Katarina Murto sin besvikelse över ramförhandlingarna och regeringens nedskärningar i yrkesutbildningen.

– En nedskärning på hundra miljoner euro var en stor besvikelse. Jag är storligen förvånad över uppgifter i offentligheten om att undervisnings- och kulturministeriets tjänstemän skulle ha föreslagit ännu större nedskärningar, säger Murto.

Enligt Murto lyckades man ändå tack vare OAJ:s påverkningsarbete delvis avvärja ännu större nedskärningar, även om yrkesutbildningen drabbades hårt.

– Det är särskilt svårt att förstå nedskärningarna eftersom det råder stor kompetensbrist på arbetsmarknaden. Kunskapsnivån borde höjas och kompetensbristen åtgärdas med livslångt lärande. Nedskärningarna är kortsiktiga och dåligt tajmade.

Lärarnas behörighetsvillkor måste bevaras

Murto lyfte också fram lärarnas behörighetsvillkor. Barnen, de unga och de vuxna har rätt till högklassig och jämlik utbildning. Det skulle vara ett ödesdigert fel att luckra upp behörighetsvillkoren ens det minsta lilla.

– Vi kan under inga omständigheter acceptera en uppluckring av lärarnas eller daghemsföreståndarnas behörighetsvillkor. Det här budskapet vill jag göra klart för både arbetsgivare och politiska beslutsfattare, konstaterade Murto.

Regeringen måste slopa exportmodellen

Regeringens strävan efter en exportdriven arbetsmarknadsmodell är en av de mest kritiska frågorna för OAJ.

– Vi kan inte acceptera att vår frihet att förhandla om löneförhöjningar begränsas betydligt och att lönebildningen förstyvas i onödan. Den eftersläpande löneutvecklingen för lärare och andra kvinnodominerade branscher i den offentliga sektorn kan inte permanent förbindas till exportbranschernas löneförhöjningsnivå, betonade Murto.

Läs öppningstalet i sin helhet  
Se inspelningen av öppningstalet  
Se inspelningen av minister Sari Multalas hälsning av statsmakten   


OAJ:s fullmäktigemöte med 153 ledamöter ordnas i Helsingfors 15–17.5.2024.

Bild: Jarkko Mikkonen

Dela