• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kunnallisen opetusalan palkankorotukset ovat yksityistä paremmat

24.04.2024 - 12.42 Uutinen
Kuvituskuva

Julkisuudessa on liikkunut väitteitä siitä, että yksityisellä opetusalalla olisi ollut paremmat palkankorotukset kuin kunnallisella puolella. – Todellisuudessa vuosina 2022–2024 kunnan opetusalan korotukset ovat noin 2,7 prosenttiyksikköä korkeammat kuin samaa työtä tekevillä yksityisen opetusalan opettajilla nyt hylätyn sovintoesityksen korotukset huomioiden, sanoo OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen.

OAJ haluaa korjata julkisuudessa esitettyjä väitteitä, joiden mukaan viime viikolla hylätyn yksityisen opetusalan sovintoehdotuksen korotukset vuosille 2022–2024 olisivat lähes prosenttiyksikön korkeammat kuin kunnan sopimuksessa.  

OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen on asiasta eri mieltä.  

– Sopimusalojen vertailussa ei ole olennaista tuleeko korotukset yleiskorotuksina, keskitettyinä erinä vai paikallisina erinä. Sopimuskorotuksilla paitsi korotetaan yleistä ansiotasoa, myös korjataan sopimusalan sisäisiä epäkohtia. Pelkkiin yleiskorotuksiin tuijottaminen ei anna oikeaa kuvaa kokonaisuudesta, hän toteaa.  

– Todellisuudessa vuosina 2022–2024 kunnan opetusalan korotukset ovat noin 2,7 prosenttiyksikköä korkeammat kuin samaa työtä tekevillä yksityisen opetusalan opettajilla nyt hylätyn sovintoesityksen korotukset huomioiden. Lisäksi vuosina 2025–2027 kunta-alan palkkaohjelman myötä kunnallisissa kouluissa työskentelevät saavat yhteensä 2,8 prosentin palkankorotukset, Väisänen huomauttaa.  

OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroosin mukaan yksityinen opetusala on tärkeä julkista koulutustarjontaa täydentävä ja yhtä lailla julkisin varoin rahoitettu toimiala.  

– Siksi sen piirissä työskentelevien palkkojen on oltava kilpailukykyisiä tulevaisuudessakin, hän toteaa.  

Jaa