OAJ ei kannata varhaiskasvatuksen toimipaikkakohtaisista yhdenvertaisuussuunnitelmista luopumista

Hallituksen esityksessä eduskunnalle laiksi muuttaa yhdenvertaisuuslakia esitetään, että poistettaisiin 1.6.2023 voimaan tullut yhdenvertaisuuslaista tuleva velvollisuus laatia toimipaikkakohtainen yhdenvertaisuussuunnitelma varhaiskasvatuksessa.

Suunnitteluvelvoitteen poistamisen myötä varhaiskasvatus ja päiväkodeissa järjestettävä esiopetus olisivat jälleen ainoita koulutusjärjestelmän osia, joissa toimipaikkakohtaisten yhdenvertaisuussuunnitelmien velvoitetta ei ole.

Tilalle esitetään palveluntuottajan ylemmän tason suunnitelmaa. Yhdenvertaisuuden edistäminen vaatii erilaisia toimia eri kunnissa sekä toimintayksiköissä kunnan sisälläkin. Irrallinen erillissuunnitelma jää usein toteutumatta käytännössä, jollei se kohtaa valtakunnallisesti normina annettuja perusteita, varhaiskasvatuksen järjestäjätason laatimaa paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa ja siirry näiden kautta osaksi yksikköjen toimintasuunnitelmia ja varhaiskasvatuksen toimintaa.

Nyt lausunnolla oleva lainsäädäntömuutos ei tosiasiassa välttämättä vähennä työn määrää ja tuo siten tavoiteltuja säästöjä, mutta saattaa viedä tärkeän työkalun, jolla yhdenvertaisuutta varhaiskasvatuksessa edistetään.

Lataa ja lue koko lausunto (PDF)

Uusimmat lausunnot